Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasásnépszerűsítés -- avagy, ha a hegy nem megy a könyvtárba...

...akkor a könyvtár megy: el a családokhoz, vagy ki az utcára, a ligetekbe, esetleg fel a Twitterre. Időről időre akciók indulnak világszerte, melyekkel a szervezők megpróbálják visszahozni az olvasás igencsak megcsappant -- a PISA szerint 60-ról 40 százalékra csökkent -- ázsióját.
Magyarországon a legutóbbi ilyen kezdeményezés, a Családi Olvasás Éve, igen friss, a könyvhéttel egy időben indult. Az OSZK Könyvtári Intézetének 2010. május 30-tól 2011. március 31-ig tartó kampánya egyfajta szellemi zöldmozgalomként kívánja ráirányítani a figyelmet az olvasásra.
Ehhez a kampányhoz kapcsolódott egy másik, tavaly már sikert aratott kezdeményezés, az olvasóliget. Ennek lényege, hogy ligetekben, parkokban spontán létrehozott 'könyvtárakban' természeti környezetben nyugágyakon, puffokon olvashatunk könyveket, folyóiratokat.
A szegedi Somogyi-könyvtár is hirdetett olvasásnépszerűsítő játékot általános iskolásoknak. Idén a könyvhéten harmadszor választottak könyvkirályt.
Németországban indult útjára egy másik sikeres kezdeményezés, 'nyitott könyvszekrény' a neve. Egyes városokban az utca közepén van egy időjárásbiztos, nyitható könyvszekrény, ami minikönyvtárként funkcionál. Az ötlet egyszerű és zseniális: ide bárki beteheti felesleges könyvét, vagy kivehet innen olyat, ami megtetszik neki, mindezt a könyvtárakból ismert adminisztrációs vesződség nélkül.
A Somogyi-könyvtár a könyvkirály verseny mellett egy felnőtteknek szóló programot is elindított. Az 'Egy város -- egy könyv' külföldi példa nyomán indított kezdeményezés. A cél az egy városhoz tartozás élményének erősítése azáltal, hogy egy kiválasztott könyvet a városban minél többen elolvasnak, növelve az 'összvárosi' tudást.
Az 'Egy város -- egy könyv' példáját követi most a Twitter is. A cél itt is a közös élményszerzés közös olvasmány révén, itt már fizikai határok nélkül. Miért ne olvashatná az egész világ ugyanazt a könyvet? Az elolvasandó könyv kiválasztása demokratikus volt: egy listáról választhattak a felhasználók.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról