Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


'Olvasásnépszerűsítő' játékok és tesztek helyett...

A "népszerűsítés" nem tartozik a KIT kedvelt fogalmai közé. A népszerűség ugyanis nem azonos a használattal. Ahogyan az emberek 99%-a számára saját cipője nem "népszerű". Hanem "csak" rendszeresen használja - mert nélkülözhetetlen. Ahogyan a Lamborghini sportautót is sokan kedvelik. Ténylegesen ugyanakkor nagyon-nagyon kevesen veszik és használják. Éppen ezért a könyvtárakat vagy az olvasást nem népszerűvé, hanem nélkülözhetetlenül hasznossá érdemes pozícionálnunk. Hogy az emberek "kénytelenek legyenek" könyvtárat használni, hiszen rosszabbul járnának ügyes-bajos tevékenységeikben, ha nem tennék.

E gondolatra utal közelmúltban közölt hírünk: A jó játékok 4 ismérve link . Érdemes felidézni: "a jó játéknak az emberek négy igénye közül kell valamelyiket (vagy mindegyiket) kielégítenie:
- a döntési szabadságot
- a készségek kibontakoztatását
- a csoportos együttműködést vagy
- a tudás bővítését.
Ha ezek közül egyikkel sem szolgál a játék, az unalmas és frusztráló." Persze, az a jó, ha minél több szempontnak megfelel pl. a könyvtári vetélkedő. Ha e pontokat komolyan vesszük, elfelejthetjük az "olvass egy-egy / néhány könyvet, és mi majd vetélkedőbe csomagolva kikérdezzük" felállást. Ehelyett előtérbe kerülhetnek az érintettek tényleges (kimondott / kimondatlan) igényein - azaz: használóismereten - alapuló, a témát nem mindennapi módon megközelítő, nem individuális játékok. Amelyek végén - a teaser-hatást előnyeit kihasználva - akár ki sem derül egy-egy, a témában felmerülő kérdésre a tuti válasz vagy megoldás. (A nyitva maradó kérdés témája - azon túl, hogy jelzi: mi sem vagyunk mindentudók - huzamosabban megmarad a befogadó fejében.) Mindezzel megnöveljük az esélyt, hogy befogadó a számára nyújtott előnyök miatt (ld. fentebb a felsorolást) visszatérjen hozzánk. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. szeptember 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=olvasasnepszerusito_jatekok_es_tesztek_helyett
Régebbi hírforrás(ok): Elvi és gyakorlati gondok az ún. 'olvasásnépszerűsítéssel' link Így hazudnak a 120 milliós olvasásnépszerűsítő programról (Heti Attila) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról