Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasásösztönzés -- digitális tartalmakkal

A közkönyvtárak gyerekeknek szervezett nyári olvasási programjai több évtizede a szokott mederben folynak. Az arizonai Maricopa megyei könyvtárban elhatározták, hogy korszerűsítik ezeket a programokat, mégpedig úgy, hogy nem nyomtatott könyveket, hanem digitális olvasmányokat kínálnak a weben.
Saját fejlesztésű szoftver mellett döntöttek, amelynek létrehozásához felhasználták a Public Library Association által egy országos digitális olvasási program kialakításához pályázat keretében összegyűjtött kritériumokat. A munka során együttműködtek az Arizona State Library, Archives and Public Records nevű intézménnyel, közösen pályáztak támogatásra. A szoftverfejlesztésre versenytárgyalást írtak ki, és egy helyi céget bíztak meg a munkával. Néhány hónap alatt közösen fogalmazták meg a folyamatokat, a követelményeket és a dizájnt.
Nagyon egyszerű használói interfészt alakítottak ki, amelynek szövege, színei, képei és a program paraméterei szabadon, saját ízlés szerint beállíthatók. A gyerekek belépés után saját avatarukat, játékaikat, pontszámukat, olvasmányjegyzékeiket, eseményeiket, üzeneteiket és a nekik szóló ajánlatokat látják. Ha valaki bekapcsolódott egy játékos olvasásfejlesztő programba, valamilyen eredményt elért az olvasás terén, és részt vett könyvtári vagy közösségi tevékenységben, azt éremmel jutalmazzák. (A Nagy Olvasási Kaland. Újszerű nyári olvasási programok; ref.: Hagyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról