Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasásra ösztönzés - kreatívan: módszer a könyvfesztiválról

"Kiváló rosszolvasó vagyok" - mondja magáról Danny Beuerbach -, aki a Budapesti Könyvfesztiválon is fellépett. Foglalkozása: Vorleser-Frisör, azaz felolvasás-fodrász. Munkája során kedvezménnyel vagy ingyen vágja olyanok - főleg gyerekek - haját, akik felolvasnak a művelet közben. Mint mondja: saját tapasztalatából - nehéz olvasástanulás, gyenge helyesírás - fontosnak tartja, hogy a gyerekek szabadon, a kijavítástól való félelem nélkül olvassanak. (A hasonló célú, kijavításnélküliséget garantáló kutyás olvasásról ld.: link )

Az általa használt munkaterület mesebeli repülőszőnyegre emlékeztet. A könyvek között, amelyeket felolvasásra kínál, arab mesék is megtalálhatók. Neki magának azonban nincs közvetlen köze e világhoz. Viszont észrevette, hogy a hajvágásra jelentkező gyerekek köré láthatatlan határt húz a szőnyeg: a hozzátartozók azon kívül követik az eseményeket, mintegy intim, biztonságos zónát teremtve az olvasáshoz - mondta Danny a KIT-nek. Időközben támogatója lett többek között a neves Ravensburger kiadó, mely saját könyvet jelentetett meg Danny munkájáról Varázslatos fodrász címmel (Danny szerzőtársa: Patrick Wirbeleit), illetve Nina Duleck író és illusztrátor. Fodrászként több világvárost is meglátogatott. Tapasztalatait igyekszik megosztani a helyi fodrászokkal.

Danny városi köztereken (pl. a müncheni Hofburg), könyvtárakban, menekültotthonban, fesztiválokon lép fel. Tudatosan keresi azokat a helyszíneket, ahol a rászorultabbakat segítheti. Mint a KIT-nek is elmondta: azért végzi munkáját, hogy a hangos olvasáson keresztül a gyerekeknek sikerélményt, önbecsülést adjon. (A fotókat ld.: link )

Videók Danny tevékenységéről - mellyel a német könyvkereskedők szakmai díját is elnyerte - néhány videó; a kezdtek: link , lépések: link , mostanában: link és link . (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kedvezményt kap a fodrásznál az a gyerek, aki hangosan felolvas link Mese kutyáknak - nagy segítség az olvasásban bátortalan gyerekeknek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról