Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Biblioterápia, bírósági döntésként - nyugdíjba vonul a bírónő

Nyugdíjba megy Dénes Veronika büntetőbíró, aki szerint a gyűlöletbűncselekmény tudatlanságból fakad, ezért azt kell megszüntetni, amúgy sem híve az általános szigornak. A HVG-nek adott interjúban beszél a 2006-os zavargások utáni ítéletekről, és arról, miért van elege a szegénységből fakadó kisstílű bűntettekből.
Elege lett abból, hogy 120 forintos reklámújságok vagy 20 deka sajt ellopása miatt ítéljen el embereket, mialatt "jól tudjuk, hol élünk, és mi zajlik körülöttünk", ezért él törvényes lehetőségével, és, miután amúgy is elfáradt, nyugdíjba ment Dénes Veronika büntetőbíró, aki a HVG-nek adott interjút. Dénesre onnan lehet emlékezni, hogy ő volt az a bíró, aki holokauszttagadó fiatalokat arra ítélt, hogy olvassanak a holokausztról. Úgy véli, a gyűlöletbűncselekmények oka a tudatlanság, ezért hozta ezt az ítéletet.
Dénes Veronika: "A jogerős ítéletben az is szerepelt, hogy a bírónak nem feladata a vádlottak ideológiai nevelése. Ezt tudomásul kellett vennem, de nem tántorított el, hogy több fiatallal is olvastassak könyvet, például a cigányságról, a zsidóságról."
A társadalom ugyanakkor börtönbe küldené a bűnözőket, ám kizárólag szigorral nem lehet eredményeket elérni. A szigorítás a kormány vesszőparipája is, amely szeret eldicsekedni, hogy ma sokkal több ember van börtönben, mint 2010-ben. De másban is eltér Dénes véleménye a kormányétól: rossz szívvel gondol vissza a 2006-os zavargások után született gyorsított eljárásban született ítéletek későbbi megsemmisítésére, holott akkor még a címe, neve is kikerült a netre.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról