Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Olvasmányajánlás a használók tetoválásai alapján

A könyvajánló egy nagyon személyes dolog, ahhoz pedig, hogy valakinek egy igazán testhezálló olvasmányt tudjunk ajánlani, nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk. Ilyen például az olvasási szokások és az egyéni ízlés mellett a családi háttér vagy a munkahelyi körülmények kérdése. Az oregoni Multnomah Megyei Könyvtár munkatársai úgy vélik, hogy egy ilyen személyes kapcsolat megteremtéséhez az egyik út a tetoválásokon át vezethet. Az egész egy 2011-es közösségimédia-kampánnyal kezdődött, melynek során arra kérték a könyvtárhasználókat, hogy meséljenek magukról, hogy az alapján aztán könyveket ajánlhassanak nekik. Az olvasók nagy lelkesedéssel fogadták a lehetőséget, és személyes történeteket osztottak meg magukról a világhálón keresztül. Ez ahhoz vezetett, hogy a könyvtárosok új módszerekkel kezdtek kísérletezni a közösségi média és a könyvajánlók összekapcsolására. A tetovált olvasóknak szóló ajánlók kampányát a megyei könyvtár 2016-ban indította. Arra kérték a Twitter- és Facebook-követőiket, hogy küldjenek egy fotót a tetoválásukról, és írják meg annak háttértörténetét. Amikor valaki jelentkezett egy fotóval és egy történettel, a munkatársak ötfős csapata összeült átbeszélni a továbbiakat, és szubjektív szempontok alapján kiválasztották az általuk leginkább a tetováláshoz illőnek ítélt könyvet. Az eredményt a közösségi médiában is közzétették. Egy boszorkányfejes tetováláshoz például Delia Sherman Young Woman in a Garden című, természetfeletti meséket tartalmazó könyvét párosították. Egy lángokkal borított üllő nyomán Matthew Crawford Shop Class as Soulcraft: An Inquiry into the Value of Work című művét ajánlották, amely a kétkezi munka újraértékelésének fontosságát hangsúlyozza. Néhány történet egészen szívszaggató volt, mint például az a pillangós tetoválás, melyet "A szív sosem felejt" felirat kísért. A tulajdonosa elmondta, hogy ez egy olyan szerettére emlékezteti, aki már nincs az élők sorában. Így neki Rachel Naomi Remen My Grandfather's Blessings: Stories of Strength, Refuge, and Belonging című könyvét ajánlották. Közel 400 fő osztott meg képet a kampány során; volt olyan, aki Braziliából jelentkezett. (Olvasmányajánlás a használók tetoválásai alapján; ref.: Jávorka B.)
Néha a tetovált emberek úgy érezhetik, mintha kizárnánk vagy nem fogadnánk szívesen őket - mondja Williamson. - Így elérhettünk egy csoportot és tudatosíthattuk bennük, hogy a könyvtár egy menő hely. Nem ugyanaz már, mint amiből kitették a szűröd tinédzserként. (ref.: Pintér-Tót Barbara)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról