Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasókör-terápia. Miért működnek jól egyes olvasókörök és mások miért nem?

Növekszik az olvasókörök népszerűsége, akár könyvtári, akár magánszervezésűek. A 2008-ban elvégzett amerikai vizsgálat néhány közös problémát, a működést akadályozó gondot fedezett fel, melyek függetlenek a csoport egyéb jellemzőitől. Ezek közé tartozik, ha a tagok arra panaszkodnak, hogy kevés időt fordítanak az olvasottak megbeszélésére, mert mások a nyári filmjüket akarják megmutatni, vagy a csipegetni valót várják. Fontos, hogy a csoportnak közös célja legyen. Vannak, akik szabályokat hiányolnak, és a szabályok sok mindenre vonatkozhatnak. ... A több mint 1200 válaszadó 94 százaléka panaszolta, hogy a csoport főként nőkből áll, és 83% szerint az életkor 40 fölötti: szükség lenne új tagokra, fiatalokra, másféle emberekre, 'vérfrissítésre'. Új tagokat toborozni, röplapokat kihelyezni a könyvtárban, könyvesboltokban, egyházi közösségekben, munkahelyi étkezőkben. A fiatalokat nem csak az iskolában, hanem az internetkávézókban is meg lehet szólítani. Új embereket ne a megszokott környezetünkben keressünk. Ha a kiválasztott könyvekről panaszkodnak, ismét az őszinte beszélgetés a megoldás, és az, ha nem csak a csoport vezetője tesz javaslatot. Ne a bestseller listáról válasszunk. Ha olyan műfajú könyvet választunk, amit nem mindenki kedvel, lehet, hogy érdekesebb, sikeresebb lesz a megbeszélés. És végül: minden itt említett probléma megoldásának alapja a jobb kommunikáció. Gyakran segít, ha -- legalább időlegesen -- külső moderátor vezeti az összejöveteleket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról