Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olvasson kevesebbet, okosabban! -- kampány

Dumát is lehet rekeszteni az olvasási kampányokból. Eredményességük méréséről viszont továbbra sem ismertek nyilvános adatok (pl.: Olvasás éve, Nagy könyv stb.). Így vérmérséklet szerint találgathatunk az adóforintok elköltésének hatékonyságáról -- vagy éppen céljáról.
Az üzenetek központi motívuma az olvasás mennyiségének növelése. Szó esik még a mit-ről is. Az olvasás hatékonyságáról azonban nem hallani: ne többet, hanem okosabban olvassunk. Az Olvasás Világkongresszus (2006., Budapest) nyitóelőadásán Andreas Schleicher (OECD) beszédes ábráinak egyike erre mutatott rá (nagy kár, hogy a ppt magyar fordítása nem forog a szakmában). A napi átlagosan egy óránál több olvasás eredményessége fokozatosan negatívba hajlik. Azaz: van racionális határa az olvasásnak. A napi egy vagy annál többet kedvtelésből olvasó gyerekek teljesítménye kisebb, mint a napi fél-egy órát olvasóké -- mutatta ki az OECD. Az összefüggések nyilván összetettebbek, de a tények felett elsiklani veszélyes. E sorok írójának napi 4-5 óra olvasása távolról sem büszkeség: nevezhető ugyan foglalkozási ártalomnak, de a hatékonyság bizonnyal fokozható. Az olvasási kampányok sorában pedig felüdítő lenne az Olvasson kevesebbet, okosabban! attitűd felbukkanása. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. november 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=olvasson_kevesebbet_okosabban_--_kampany
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról