Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Olyan falvakat is ellát a mozgókönyvtár, amelyektől 8 km-re van az iskola

Egy modern, XXI. századi könyvtáros nemcsak olvasnivalót kölcsönöz, hanem többek között programokat szervez, irodai szolgáltatásokat nyújt, közérdekű információt szolgáltat, és nem feltétlenül csak az intézmény székhelyén. Jó példa erre az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár link kollektívája, akik nem kevesebbet, mint a világot viszik el nap mint nap a Heves megyei kistelepülésekre, négy keréken. A Demokrata Egerben, Terpesen és Szajlán járt.
Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár központi intézménye, Heves megyei szolgáltatóhelyei és könyvtárbusza a világjárvány előtti évben csaknem 280 ezer látogatót fogadtak, és több mint 240 ezer kölcsönzött kötetet bocsátottak az olvasók rendelkezésére. Több ezer programjukon majdnem 75 ezren vettek részt személyesen, és már akkor is megközelítően egymillió esetben online is igénybe vették szolgáltatásaikat.
Az intézmény vezetése büszke arra, hogy a tavalyi korlátozások ellenére - az ország négy megyéjének egyikeként - uniós pályázati pénzből vásárolt könyvtárbuszukkal is nagyon sok új olvasót tudtak megszólítani a legkisebb településeken.

A világirodalom jelentős alkotóinak neveivel dekorált, impozáns könyvtárkamion délben érkezik a Bükk és a Mátra találkozásánál, a Tarna patak völgyében fekvő Terpes polgármesteri hivatalának épületéhez. A busz a helyi önkormányzattal kötött megállapodás értelmében kétórás ott-tartózkodása alatt az önkormányzat elektromos hálózatára csatlakozva nyújtja internetes szolgáltatásait. A 207 lelkes, jellemzően idősek lakta településen az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent a népesség, a lakosságszám 1920-ban még több mint a duplája volt a mostaninak. Terpesen jelenleg sem óvoda, sem iskola nem üzemel, a helyi gyerekek a nyolc kilométerre fekvő járásközpontba, Pétervásárára vagy a szintén közeli Sirokra, esetleg a megyeszékhelyre, Egerbe járnak tanulni. A 2011-es népszámlálás során az itt élők több mint 40 százaléka vallotta magát cigánynak. Arányuk a helyi népességen belül mára tovább nőtt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról