Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ön szerint be kell-e zárni nyáron egy időre a könyvtárakat? (felmérés)

Ön szerint be kell-e zárni nyáron egy időre a könyvtárakat? - kérdeztük a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
20 - Igen, a könyvtárosoknak is kell pihenni, háttérmunkát végezni
8 - Elég a csökkentett nyitva tartás, ilyenkor úgysincs annyi olvasó
11 - Nincs kevesebb munka, az olvasók után kell mennünk szolgáltatni, strandra, üdülőhelyre stb.
19 - A könyvtárak összehangolhatják, hogy mindig legyen nyitva kellő könyvtári kapacitás
4 - Ezek egyike sem.
- Ugyanezt a kérdést 5 évvel ezelőtt is feltettük, kb. hasonló eredménnyel, egy jelentős különbséggel: a 2011-es adatokhoz képest felére(!) esett vissza az kapacitás összehangolását célzó válaszok száma. Ennek magyarázata töprengést igényel... (MG)

Szabó Eszter kommentárja a szavazáshoz: Az utolsó opciót választottam: "Ezek egyike sem". A Méliusz Központi Könyvtára egész nyáron nyitva tart az ún. nyári nyitva tartás rendje szerint. A szolgáltatásokat a saját hálózatunkon belül és a Debreceni Egyetem könyvtáraival is összehangoljuk.
A "Nincs kevesebb munka" igaz, de változik a könyvtárhasználók összetétele a turizmus hatásai miatt, beleértve igényeiket is (szórakozás, utazás, nyelvtanulás).
A diákok közül többen ilyenkor írják a szakdolgozatukat, mások ilyenkor érnek rá kutatni (pedagógusok különösen). Az iskolákkal való partnerkapcsolat nálunk a nyári táborokra is vonatkozhat: a könyvtár "táborozási helyszín", a program "csoportos könyvtárlátogatás" is lehet.
A könyvtárlátogatás szokásai is változnak: családdal együtt jönnek, ezért tavaly családi programokat kezdtem szervezni, pl. "angol népi játékok". Olyan nagycsaláddal is találkoztam, akik erre a programra jöttek be először a könyvtárba.
Tavaly a nagy hőségben a "Svájc ezer arca" című interkulturális délutánon hűsölhettek a látogatók (kiállítás, úti élménybeszámoló, csokikóstolás).
- Köszönet az észrevételért! (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról