Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Öncenzúrára kényszerülhetnek a könyvtárak az Amnesty International szerint - nem alaptalanul

Teljesen legálisan tarthatnák polcaikon a Meseország mindenkié című könyvet, mivel az ilyen intézmények nem végeznek kereskedelmi tevékenységet.
Ismét megjelent a házmesteri buzgalom, néhányan lelkesen jelentgetik a különböző, nekik nem tetsző dolgokat. Ez kifejezetten káros öncenzúrához vezethet, így adott esetben fontos irodalmak válhatnak elérhetetlenné a könyvtárakban - mondta el a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában link az Amnesty International szakértője.
Demeter Áron annak azon ügy kapcsán nyilvánult meg, melyről lapunk link is beszámolt: kormányhivatali bejelentés nyomán a nagymarosi polgármester személyesen kérte meg a könyvtárost, hogy távolítsa el a polcról a Meseország mindenkié című kötetet. Maga a könyvtáros is arról beszélt link a 444.hu-nak, hogy nincs olyan törvény, mely alapján neki azt le kellene szednie. Ennek ellenére eleget tett a polgármesteri kérésnek. (Népszava)

Egy neve elhallgatását kérő KSZR-könyvtáros megerősíti az Amnesty International félelmét. Kiegészítve azzal, hogy a könyvtárosi (ön)cenzúra nem újkeletű. "Folyóirat-rendelésnél a polgármester ellenőrzi / ellenőrizte, hogy ideológiailag megfelelő újságok járnak-e a könyvtárba. Konkrétan a Szabad Földet nem rendelhette meg a könyvtáros. Ez egy konkrét példa 2016-ból vagy 2017-ből egy településen, ahol fideszes a polgármester. De nyilván egyébként is mondják a könyvtárosok, hogy van kontroll. De van olyan is, amikor kért a polgármester, mert valamit szeret (pl. a focit) de nem követelt, csak kért. (...) De a legtöbb helyen tudja a könyvtáros... És nem megy a fenntartó ellenében. Sajnos tapasztalat."

Régebbi hírforrás(ok): Kisvárosok: nincs a polgármesterektől független nyilvánosság link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról