Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

ONIX -- könyvtári szaktudás a könyvkiadás--könyvterjesztés--könyvtári szolgáltatás láncolatában

Az ONIX a könyvtári alkalmazáson túlmutató, ugyanakkor a könyvtári adatcsere-formátummal (MARC21) kompatibilis leíró szabvány, amely a bibliográfiai adatok mellett alkalmas a kiadók, könyvterjesztők vagy jogkezelők számára releváns, üzleti információk kezelésére. Az EDItEUR cég által fejlesztett metaadatséma használatára buzdít az ISO 2108:2005 szabvány, az ISBN kézikönyv, valamint több nagy nemzetközi projekt (Linked Heritage, ARROW stb.) is célul tűzte ki a szabvány elterjesztését, hogy ezáltal is ösztönözze a közgyűjteményi szféra és a piaci szereplők együttműködését. Az ONIX a könyvipari értéklánc adatfolyamainak optimalizációja mellett a hagyományos bibliográfiai tevékenységre is kihatással lehet. Felvetődik a kérdés, hogy a -- kereskedelemben jól használható -- minőségi metaadatokat eredményező bibliográfiai feltáró tevékenységnek hol az optimális helye a könyvkiadás-könyvterjesztés-könyvtári szolgáltatás láncolatában, illetve a hatékony visszakeresést szolgáló könyvtáros szaktudás a jövőben mely területen, milyen formában érvényesül. A piaci szereplőkkel való együttműködés perspektívája és a könyvtáros szaktudás alkalmazásának jövője. (Dancs Szabolcs cikke az alanti linken, a 44. oldaltól olvasható.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról