Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Önkéntesek a könyvtárban -- befektetés és lehetőség

A könyvtárakban sokféle munkát tudnak önkéntesekre bízni, szinte ideális színterek ahhoz, hogy értelmes tennivalókat kínáljanak. Könyvtár a legtöbb településen van, és viszonylag biztonságosak a munkafeltételek. A könyvtárosok szívesen vállalnak mentori munkát vagy felügyelik az önkéntes fiatalok tevékenységét.
Az az önkéntes, aki jó tapasztalatokat szerez, akár választhat a későbbiekben valamilyen, a közszolgálattal kapcsolatos szakmát is, például a könyvtárosit. Amikor a fiatalok önkéntesként színvonalas munkalehetőséghez jutnak, az egyben a közösség számára a könyvtár értékeit is demonstrálja.
Ízelítő az oaklandi tapasztalatokból: a fiatal önkéntesek segítségével teljesen fellendült a fiatalok nyári olvasási vetélkedője, másutt a tizenéves önkéntesek bevonásának köszönhetően jelentősen javultak a gyerekek nyári olvasási programjainak statisztikai adatai. Az önkéntesek munkájának irányítása, legyenek akármilyen korúak, nagyon időigényes. Általában olyan feladatokat bíznak rájuk, amelyekre az állandó munkatársak egyébként nem tudnak elegendő időt fordítani. De amikor egy-egy könyvtár tervszerűen alkalmazza az önkénteseket, akkor a szélesebb közösség számára hasznosítható tapasztalatokat is nyer az önkéntesek alkalmazásáról. (ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról