Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Önkiszolgálásra készülnek - addig könyvkeresésre is használják az RFID-t

Biztonsági matricákat kapnak a hódmezővásárhelyi városi könyvtár kötetei. Komplex informatikai fejlesztés könnyíti meg az olvasók és a könyvtárosok életét. És a ki nem kölcsönzött könyveket sem lehet majd véletlenül hazavinni. Akinek jó a füle és figyelmes, az hetek óta hallhat egy kis kattanást, ha elindul felfelé vagy lefelé a könyvtár kapujából induló lépcsőn. Aki a hang forrását keresi, meg is találja, a ruhatári pulton és vele szemközt a két kis dobozkát, s az egyik felett egy sárga lámpát. Ez egy biztonsági kapu s csak a látható jele annak, hogy nagy fejlesztés zajlott a Németh László Városi Könyvtárban link .
- Minden könyvtári könyv kap egy rádiófrekvenciás kódot tartalmazó címkét - mutatta az egyik, az újdonságokat tartalmazó polcról levett regény belső, hátsó borítójára ragasztott csíkot Domjánné Szénási Edit könyvtárigazgató.

Bár a csík hasonló, mint amit a nagyáruházak lopásgátlóként használnak, a könyvekbe kerülők azonban annál sokkal, de sokkal többet tudnak. Igaz, aki a fenn említett érzékelők előtt úgy halad el az ilyet tartalmazó könyvvel, hogy annak a kölcsönzése valami ok miatt nem zajlott le, a rendszer azt hanggal és fénnyel is jelzi. Ám ez csak az egyik funkciója. A kódnak és a hozzá kapcsolódó informatikai háttérnek és eszközöknek köszönhetően jól járnak az olvasók, hiszen kevesebb lesz az olyan kötet, melyet a katalógus a polcon lévőnek mutat, de az mégsem a helyén van. Egy kézi eszközzel ugyanis csak végig kell menniük a könyvtárosoknak a sorok előtt, hogy az megmutassa hol is a keresett könyv. Ez utóbbi a könyvtári leltározást is alaposan meggyorsítja, ugyanis nem kell majd minden egyes könyvet kézbe venni.

És a kölcsönzés is rövidebb lesz, hiszen nem kell egyesével leolvasni majd a könyvek elejébe ragasztott vonalkódot. - Mindez hosszútávon alapja lehet majd az önkiszolgáló kölcsönzésnek is, mely könyvtárosi segítség nélkül zajlik majd - tette hozzá.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról