Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önkiszolgáló könyvtárak - kisebb költség, de kevesebb kölcsönzés

1920 óta törvény írja elő a dán településeknek a könyvtárfenntartást. 2000-ben a reform karcsúsította a könyvtári rendszert, ekkor jöttek létre a nyitott vagy másképpen önkiszolgáló könyvtárak is. A könyvtárosok képzett, főfoglalkozású szakemberek, alig akad önkéntes. Külön paragrafust kapott a német kisebbség könyvtári ellátása; állományuk a központi katalógusban szerepel, (link részt vesznek a könyvtárközi kölcsönzésben is. A törvény azzal is számol, hogy a könyvtáraknak a társadalom modernizálásában is szerepe van. Dániában minden 15 évnél idősebb lakos rendelkezik elektronikus levelesládával, ahová a hatóságok, a biztosító vagy a nyugdíjkassza értesítései befutnak; ingyenes számítógépes tanfolyamokat is kínálnak nekik. Mivel az élelmiszerboltok este 10-ig vannak nyitva, a könyvtárakban is ez az igény. A könyvtár egyre inkább találkozóhellyé is válik, amire az önkiszolgáló könyvtár alkalmas. A hét minden napján nyitva tartanak, könyvtáros azonban nincs folyton jelen. Egyes fiókokban csak ritkán találkozik az olvasó a személyzettel. Az ok a költségek csökkentése: vagy bezárják a fiókot, vagy önkiszolgáló lesz. Ez sajnálatos, mivel világos, hogy az olvasónak szüksége van a könyvtáros tanácsaira. (Egy 2011. évi tanulmány szerint a könyvtáros távollétében 4 dokumentumot kölcsönöznek óránként, míg ha ott van, 27-et.)
Egy önkiszolgáló könyvtárhoz kell áttekinthető tér (jó világítás a biztonság végett), videokamerák, alacsony polcok és kedélyes környezet (virág, kényelmes ülőbútorok és egy tálca keksz). Bejutni vonalkódos TAJ-kártyával lehet. Nincs példa a vandalizmusra, sőt a központi könyvtárban az olvasók hárították el karácsonykor a tető beázását. Nem biztos, hogy a kölcsönzési adatok nőnek majd, de azzal érdemes számolni, hogy a fűtés és világítás költsége megnő. Kell majd egy zárható könyvkocsi is, amibe a visszahozott dokumentumokat dobják be. Az eddigi tapasztalatok szerint sikeres a meghosszabbított nyitva tartás, sőt már el is várják. (Az önkiszolgáló könyvtár Dániában; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról