Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Online beiratkozás - ügyfélkapus azonosítással: egyazon felhasználói élmény, bárhol

A könyvtári szolgáltatások egyik gyenge pontja a digitális környezetben történő felhasználóazonosítás. A megfelelő autentikációs rendszer kialakításához szükséges a jogszabályi környezet tisztázása is, mivel jelenleg csupán olyan törvények léteznek, amelyek vagy a digitális adatkezeléssel, vagy a könyvtárakkal függnek össze, a kettő között nincs, vagy csak nagyon áttételes az összefüggés. Az autentikációs környezet kialakítására ma több lehetőség is adódik, a kereskedelmi szolgáltatóktól kezdve a hitelesített tanúsítványszolgáltatókon át a kormányzati szereplőkig, ezek közül kell kiválasztani az "átlag" állampolgárok számára a legkönnyebben elérhető, legegyszerűbben használható megoldást. Az ügyfélkapus azonosítás bevezetése mellett számtalan technikai, jogi és társadalmi érv szól, ráadásul mind a fejlesztés, mind pedig az üzemeltetés szempontjából az egyik legolcsóbb lehetőség (legalábbis ilyen szintű azonosítás esetén). Természetesen nem csak előnyei, hátrányai is vannak ennek az azonosítási eljárásnak, de ezek jobbára olyan szempontok, amelyek a többi megoldásnál is szerepet játszanak valamilyen mértékben. Ráadásul nem lehet eltekinteni a könyvtárak intézményi és informatikai lehetőségeitől sem, amelyek szintén jelentősen befolyásolják ezeket a paramétereket.
Az egységes azonosítási rendszer szélesre tárja a létrehozható szolgáltatások körét és az ezt kiszolgáló intézményi és informatikai háttér rugalmasságát is rendkívül nagymértékben megnövelheti.
Így olyan könyvtári hálózat jöhet létre, amely ugyanazt a felhasználói élményt tudja nyújtani szinte bárhol, illetve olyan, személyre szabott szolgáltatások jöhetnek létre, amelyek megoldhatják a jelenlegi, a könyvtári szolgáltatások távoli elérésével kapcsolatos jogi és technológiai kérdéseket is. (Takács Dániel)

Régebbi hírforrás(ok): Beiratkozás New York Közkönyvtárába link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról