Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önmagát magyarázó, érthető, empatikus utak -- lehet empatikus könyvtár is?

Önkifejtő, önfeltáró rendszer:
- A fogalom ősverzióját ("az út érthetősége") két holland kutató, Jan Theeuwes és Hans Godthelp alkotta meg 1992-ben. Koncepciójuk azóta világkarriert futott be. Az e szellemben épült "empatikus" utak lényegét három pontban szokás összefoglalni:
- az út kialakítása félreérthetetlenül eligazítja az autózót, hogy hogyan, milyen sebességgel haladhat;
- a sofőr tudja, mire számíthat a többi közlekedőtől; és
- biztos lehet benne, hogy nem érik hirtelen meglepetések.
Az önmagát félremagyarázó út egyik klasszikus példája a hosszan belátható, száguldásra csábító egyenes szakasz közepén, egy bukkanó mögül, váratlanul felbukkanó stoptábla.
Az önmagát magyarázó út fogalmába tartozik viszont az, hogy Jánosházánál - és országszerte jó néhány hasonló kereszteződésben - a mellékút egyenesét is "elgörbítették", így már félreérthetetlen derékszögben csatlakozik bele a főútba. A húsz halottat követelő balatonszentgyörgyi tragédia után pedig átalakultak az önmagukat amúgy igazán közérthetően elmagyarázva a tempó jelentős visszafogására késztető körforgalmak is: lakott területen kívül mindig mesterséges dombot emelnek a közepükbe, hogy véletlenül se lehessen keresztülnézni rajtuk.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról