Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Önmagunk olvasásra nevelése és örömolvasás - segít pl. a Moly

Az embereket aligha lehet olvasásra nevelni. Ugyanakkor az olvasás élvezete ragadós. Vö.: link . Nagypál László Katalisten tett felvetésére - önmagunk olvasásra nevelése, örömolvasás téma - többek között Nemoda Eszter is válaszolt: ő a Moly.hu-n naplózza olvasását. A KIT-nek el is mondta, hogyan teszi ezt:

A 40 ezer használót maga mögött tudó Moly.hu-t 2018 óta használom. Sokrétű, könyvbarátok számára készült közösségi oldal, melyet nem információs szakemberek, hanem regisztrált felhasználók töltenek fel tartalommal. Az ingyenes regisztrációt követően felkínált funkciók pl. a magánkönyvtárunk, a kívánságlistánk, a kölcsönkéréseink, olvasmánylistánk és értékeléseink.

- A "magánkönyvtár" (vö.: LibraryThings) funkcióval saját könyveinket vihetjük fel (adatok, borítókép), segédletként használva a Moly katalógusát. Profilunkon pedig azt is láthatjuk, hogy a saját könyveink hány százalékát olvastuk már.
- A "kívánságlistát" arra használom, hogy jelöljem a megvásárolandó könyveket. Ha úgy állítom be, hogy ezt más is láthatja, megindulhat az adok-veszek, vagy a cserebere.
De a "kölcsönkérések" is elolvasási szándékot jelölnek.
- A "várólistát" arra szoktam használni, hogy a még le nem fordított, de általam elolvasni kívánt könyveket számon tartsam.
- A Moly katalógusába ajánlhatok is köteteket.
- Az egyik leghasznosabb dolog a Molyon az értékelés (csillagokkal és / vagy szöveggel). Magam is gyakran használom, ha fontolgatom egy adott mű elolvasását, megvételét. Az értékeléseket egy adott műre / szerzőre / kiadóra keresve láthatunk.

Eddigi olvasási teljesítményem alapján a Moly megjósolja, hogy körülbelül hány oldal illetve könyv várható még az idén. Számomra a statisztika mindig motiváló tényező, hogy pl. többet olvassak, mint előző évben - számolt be Nemoda Eszter.

Úgy tűnik, hogy a Moly lefedte azt az elektronikus közösségi könyves területet, amelyet a könyvtárak cserkészhettek volna be 10 éve adatbázisuk használóközpontú fejlesztésével. Az együttműködési lehetőség azonban továbbra is adott. Ennek lehetséges területei: könyvtári adatbázisok megosztása, könyvtári ajánlatok megjelentetése a Molyon, Moly, mint a könyvtári szerzeményezés forrása stb. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Soha nem neveltem a gyerekemet a könyvek szeretetére... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról