Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ontario közkönyvtára élő könyvtárral teremt kapcsolatokat az érkezettekkel (olvasóink szavazatára)

A Toronto közelében fekvő Brampton élettel teli, multikulturális város, jelentős újonnan érkezett lakossággal. Az elmúlt évtizedek gyors fejlődésnek köszönhetően a Bramptoni Könyvtárnak link már 8 fiókkönyvtára van; néhányuk önálló, mások közösségi központokkal együtt.
A könyvtár az újonnan érkezők számára és kapcsolatépítésre használja az "Élő könyvtár" koncepciót. Az elmúlt 10 évben eddig 5 programot tartottak - egyet a Zoomon keresztül, - így tudják, hogy mekkora közösségépítő erejük van. Ezek az események a közkönyvtárak értékét is hangsúlyozzák, növelve a könyvtárba iratkozók számát.
Az "Élő könyvtár" A Human Library Organisation link által kifejlesztett biztonságos környezet, személyes beszélgetésekhez, melyek segíthetnek legyőzni az előítéleteket, megszabadulni a diszkriminációtól, megelőzni a konfliktusokat és összetartozás-élményt nyújtanak.

Az első, 2011-es esemény témája az újonnan érkezettek sikeres letelepedésének segítése volt, melyre a Bramptoni Multikulturális Közösségi Központból hívtak meg szakértőket. Az olvasók 15 perces beszélgetésre "kölcsönözhettek" előadót. 3 óra alatt a 16 Könyv 110 Olvasóval beszélgetett. Későbbi felmérések azt mutatták, hogy a résztvevőknek lenne igénye több hasonló eseményre.
2013-ban 2 programot tartottak: az egészséges életmódról és egy ünnepség kapcsán. A kérdőívek eredményei alapján igyekeztek maximalizálni az események potenciálját: este tartották, a kölcsönzési időt 15 percről 20-ra emelve. A Covid előtti utolsó esemény a Nemzeti Ifjúsági Héthez kapcsolódott.
Az első virtuális eseményt a lezárások idején tartották, a karrierépítés témájában. Az eddigi nyomtatott hirdetéseket felváltották az online Facebook, Twitter, Instagram és LinkedIn hirdetések. Regisztrálni is kellett az Eventbrite oldalán. 300 Olvasó vett részt rajta. Jó lehetőség volt arra, hogy fenntartsák a kapcsolatot a közösséggel a járvány alatt is.

Érdemes alkalmazni az "Élő könyvtárt": segíthet a forgalom növelésében és különféle közösségek támogatásában, kedvező ráfordítással. (ref.: Salamon Sára)

Régebbi hírforrás(ok): Élő könyvtár -- embereket kölcsönöznek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról