Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Örökbefogadás -- megmentett kulturális kincsek

A hazai könyvtárakban őrzött számos értékes ősnyomtatvány, egyéb kiadvány megmentése, restaurálása igen költséges feladat, s ezek az intézmények sem dúskálnak anyagi forrásokban. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tíz éve lehet könyvet, könyveket örökbe fogadni. Jó néhány régi kötet köszönheti megmenekülését 'fogadott szüleinek'. -- Az elődöm, Kiss Jenő, az Amerikai Egyesült Államokból (USA) hozta a könyvek örökbefogadásának ötletet, ahol a New York-i Public Library-ben ez jól bevált gyakorlatnak számított -- idézte föl a kezdeteket Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. Erre a megoldásra az intézmény igen csak rászorult, hiszen a '90-es évek elején,a rendszerváltást követően alaposan átalakult a kultúra finanszírozása. Magyarán a korábbi időszakhoz képest sokkal kevesebb pénz jutott például a könyvtárakra. Az üzemi könyvtárak szinte kivétel nélkül megszűntek, gyakran a fenntartó üzemmel együtt. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiterjedt,sok helyen korszerűtlen, nehezen fenntartható hálózattal rendelkezett. Mindenképpen hasznos lépésnek látszott az könyvek örökbefogadása és az elmúlt évtized bebizonyította, hogy valóban az is volt. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról