Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Érdemes megtanítani a kutatókat (is) saját adataik kezelésére

Az adatokkal való sáfárkodás (data stewardship) projektje a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem új kezdeményezése. Célja az, hogy a kutatási adatok kezelése és az ehhez kapcsolódó szabályozás terén kiforrott gyakorlat jöjjön létre az egyetemen. A projekt fő újdonsága az, hogy minden karon van egy-egy adatsáfár, aki figyelembe veszi a szakterületi különbözőségeket. Ennek érdekében az összes olyan karon, ahol legkésőbb 2018 júliusa óta dolgozik ilyen munkatárs, 2017 vagy 2018 folyamán felmérték a kutatási adatok kezelésének állapotát. Az eredmények mindenütt hasonló trendeket mutattak. A kutatók nincsenek tisztában az adatkezelési terveknek (data management plans), a FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable = Megtalálható, Hozzáférhető, Interoperábilis és Újrahasznosítható) alapelveknek való megfelelésnek, valamint az adatrepozitóriumok használatának a fontosságával. A 680 válaszadó (oktatók, kutatók, doktorjelöltek) körében olyan arányszámok kerültek napvilágra, miszerint csupán 42% készít automatikus biztonsági mentést a kutatási adatairól, 13% számolt be adatvesztésről az előző évből, és közel 50% nincs tisztában azzal, ki a kutatási adatok jogtulajdonosa.
A kutatási adatok kezelése iránt ugyanakkor nagy az érdeklődés, ezért a projekt a következőkben azt célozza meg, hogy a témában tájékoztatási kampányt folytassanak, és megszervezzék a képzést az egyetem egészében és kari szinten egyaránt. (A változás előmozdításért: a kutatásiadat-kezelési gyakorlatok vizsgálata a Delfti Műszaki Egyetemen; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról