Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Oroszország: fontosabbá válnak a szakkönyvtárak?

Oroszországban az egyetemi könyvtárak nem nyilvánosak. A pénzügyminisztérium 2014. októberi adatai szerint nem tervezik az oktatási kiadások csökkentését, sőt 2017-re növelést irányoznak elő. A felsőoktatási intézményekben 5-7%-kal fog csökkenni a hallgatók száma, amit a könyvtárak nem fognak megérezni. Ugyanakkor fel kell készülniük a katonai kiadások következő három évre tervezett növelésére; nőni fog a műszaki szakokon tanulók, valamint a katonai-ipari komplexumokban foglalkoztatott szakemberek száma.
Ma Oroszországban 447 ezer kutató dolgozik, az egyetemi oktatók száma 300 ezer fő. A Time Higher Education rangsora szerint a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem a 196. helyet fogalja el, 2008-2012 között egy Oroszországban publikált cikkre 2,5 hivatkozás volt. Putyin elnök feladatul tűzte ki, hogy 2020-ig a világranglistán az első 100 között öt oroszországi egyetem legyen. Ehhez az kell, hogy az egyetemeken a hallgatók magas kulturális szinttel, információkeresési és -használati jártassággal rendelkezzenek; ez utóbbiakat csak a könyvtárban lehet elsajátítani. (Az oroszok információigényei: a könyvtárak szerepe ezek kielégítésében ma és holnap; ref.: Viszocsekné P.É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról