Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Orsós László Jakab: a könyvtárak maradtak mint közösségi gondolkodás utolsó üzenete

Közel egyórás beszélgetés készült Orsós László Jakabbal, a Brooklyn Public Library link kulturális és művészeti igazgatóhelyettesével a Partizánon.
OLJ: - A lényege ennek az egész dolognak, hogy a lehető legnagyobb tömeghez érjünk el az ingyenes szolgáltatásainkkal. Az a lényeg, hogy az emberek nagyjából 1.6 km-en belül gyalog elérhessenek. Ezt mindig mondjuk, igen büszkék vagyunk rá, és azt sikerül valahogy betartanunk. (...)

Néhány szolgáltatás a videó elejéről:
OLJ: - Ingyenes segítség adóbevallás készítésében: van egy külön nagy termünk, ahol ingyenes szolgáltatást nyújtottak könyvelők. Rengetegen bejöttek; velük fejezték be az adóbevallásukat. Az is ingyenes.
Vagy egy szociális szolgáltatásunk: social worker-ek - szociális munkások járják a könyvtárainkat és beszélnek emberekkel, akik láthatóan hontalanok. Megkérdik, hogy miben segíthetnek. Információval látják el őket. Ez is nagyon fontos. És külön csapatok dolgoznak börtönökben és kórházakban. Viszünk könyveket, cseréljük a könyveket, illetve eseményeket szervezünk.

Partizán: - Az Államokban a közszolgáltatásoknak nincsen különösen nagy respektje, és akkor finoman fogalmaztam. Ehhez képest van egy jól működő, kiterjedt, ráadásul full demokratikusan működtetett könyvtári rendszer, ahová bárki bejöhet, nem kell érte fizetni, akár leülhetek egész nap, használhatom a számítógépeket, van külön terem, vihetek könyveket, kölcsönözhetek lemezt stb., stb. Tehát mitől van respektje a kultúra közvetítésének, ha a közszolgáltatásoknak nincs?
OLJ: Mert ez maradt talpon. Pontosabban egy szélsőségesen kapitalista rendszerben ide szűkült le az ingyenes szolgálatoknak a rendszere. Nem tudok megnevezni még egy ingyenes rendszert a közelünkben és a társadalmi struktúrában. És a könyvtárak maradtak mint a közösségi gondolkozás utolsó üzenete. Hat éve vagyok itt. Már akkor éreztem, hogy ez változik, de a vírus, a "black lives matter" felerősítette a könyvtár minőségét és respektjét. Ahogyan a kapitalizmuskritika egyre kézzelfoghatóbbá válik, a nimbusza is erősödik. És világossá és kézzelfoghatóvá vált, hogy miért fontos az ingyenes szolgáltatásoknak a rendszere egy társadalomban. Ez csak a nagyobb liberális városokban van így.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról