Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ősrovarok segítenének be könyvtáraink állományapasztásába - előzetes válogatás nélkül

Közgyűjteményekben pusztató ősrovar kártéteményeit azonosították Hollandiában, majd Németországban és Ausztriában is. Lehet, hogy Magyarországon itt az utolsó óra a baj elhárítására?
Érdi Mariannétől (osztályvezető, Restauráló és Kötészeti Osztály, Országos Széchényi Könyvtár) a KIT megtudta:
"A cikkben említett rovar a száraz meleget kedveli, ami valószínűleg a könyvtárak többségére jellemző, így aggodalomra adhat okot. A legtöbb rovar lassan fejlődik 15-20 C fok között, 10 C fok alatt nem tenyészik, de elpusztításukhoz sokkal alacsonyabb hőmérséklet szükséges. A rendszeres portalanítás, az állomány állapotának figyelemmel kísérése, a raktárak klimatikus viszonyainak állományvédelmileg megfelelő szinten tartása védelmet jelenthet egy rovarfertőzéssel szemben."
"Általában minden közintézményben a restaurátorok egyben az állományvédelmi szakemberek. A Néprajzi Múzeum fogta össze a Múzeumi Állományvédelmi programot, sok kiadványuk is született, ezek a Múzeumi állományvédelmi füzetek. 2007-ben jelent meg Vásárhelyi Tamás: Múzeumi gyűjtemények és kiállítások állati kártevői és az ellenük való védekezés című munkája. Ebből lehet tájékozódni.
A cikkben említett új fajról még eddig nem tudtam, és nem is hallottam magyarországi előfordulásáról könyvtárban. Ha észlelnénk egy ilyen jellegű friss kártételt, inváziót, biztos rovartani ismeretekkel rendelkező szakemberhez fordulnánk a veszély elhárítására."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról