Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Összefogva hatékonyabb ellátni a menekülteket

A skandináv országok közösen törekednek arra, hogy a nyelvi kisebbségek és a bevándorlók megfelelő és jól működtetett könyvtári szolgáltatásokat kapjanak.
Az együttműködés 2009-ben indult. A partnerek a svéd és norvég nemzeti könyvtár, valamint az Aarhusi (Dánia) Állami és Egyetemi Könyvtár. A többi skandináv ország is képviselteti magát a kooperációban. A cél a szolgáltatások színvonalának emelése, a költségek egyidejű csökkentése és a hatékonyság növelése.
A projekt négy témakört (feladatcsoportot) ölel fel:
1. Beszerzések és szerzői jogi kérdések - Nem európai (arab, pastu/dari, perzsa, tigrinya és szomáli) nyelvű műveket szereznek be (felnőtteknek és gyermekeknek szóló szép- és ismeretterjesztő irodalmat, skandináv művek fordításait), lehetőleg elektronikus formátumban vagy digitalizálható változatban.
2. Katalogizálás és digitalizálás - Minden ország azokat a dokumentumokat dolgozza fel, amelyek beszerzéséért felelős. A létrehozott rekordokat minden ország felhasználhatja. Ez a munkacsoport gondoskodik a digitalizálásról is.
3. Kiadás és terjesztés - A dokumentumok terjesztése a jó digitális könyvtár alapfeladata. Törekszenek a jó minőségre, a különböző dokumentumtípusok közös terjesztési megoldásainak kidolgozására.
4. Az aarhusi könyvtár a digitális publikálási platform (Verdensbiblioteket.dk) felelőse. A platform jelenleg a zenei és filmdokumentumok kezelésére képes, a könyvek kezeléséhez további fejlesztésére van szükség.
2016-ban főként a beszerzésekre és a szerzői jogok megszerzésére összpontosítottak, beérkeztek az első dokumentumok, hamarosan indul a projekt újabb fázisa. (ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról