Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Összeolvad a két nemzeti könyvtár a könyvtáros egyesület nyomására?

Olaszországnak két nemzeti könyvtára van. Egyik az 1870 előtti fővárosban, Firenzében, a másik 1870-től létezik a jelenlegi fővárosban, Rómában. Mindkettő közjogilag független egymástól, az országos általános könyvtári vezetéstől, és a Kulturális Örökség Minisztériuma körébe tartozik, ahová a Központi Audiovizuális Intézet (ICBSA), az olasz könyvtárak közös katalógusának intézete (ICCU), az Országos Könyvtári Szolgálat (SBN) és az Olvasás és Könyv Központjának (CEPELL) intézményei. Ezek együttese adja a nemzeti könyvtári és bibliográfiai szolgáltatások összességét.
A két könyvtár fenntartásának óriási anyagi vonzata van. A 2011-es adatok szerint a firenzeiben dolgozó 188 alkalmazottból 40 a könyvtáros, akik 3.100.871 eurós, a római könyvtár 236 alkalmazottjából 74 a könyvtáros, akik 2.686.154 eurós évi költségvetéssel dolgoztak. Az olasz könyvtárosok egyesülete (AIB) a németországi minta alapján és az utóbbi évek gazdasági hanyatlását látva erőteljesen harcol a két nemzeti könyvtár összeolvasztásáért. A nemzeti könyvtárak munkatársainak egy része pedig azért, hogy ne egy minisztériumtól függjenek, hanem teljesen önállóak lehessenek. Azért, hogy függetlenül, még nagyobb odafigyeléssel és felelősségvállalással láthassák el mindazokat a feladatokat, amelyeket egy nemzet múltjából a jövő érdekében és a kultúra szolgálatában fontosnak tartanak. (ref.: A két központi nemzeti könyvtár Olaszországban; Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról