Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Osztrák közkönyvtári hírek

A Büchereiverband Österreich - erős egyesületi funkciók, egyben kis "könyvtári intézeti" feladatok - közzétette a 2001. Évi statisztikai adatokat honlapján (link A 2498 közkönyvtár együttesen 12,1 milliós állománya 1,129 millió beiratkozott olvasót vonzott, akik 17,13 millió könyvtári egységet kölcsönöztek. E - talán nem túl magas - számok folyamatosan emelkednek, a tíz előttiek például így néztek ki: 8,4 milliós állomány, 0,87 millió olvasó, 13,6 millió kölcsönzés.
Szomszédunk közkönyvtári struktúrájáról érdemes tudni, hogy a könyvtárak valamivel több, mint felét tartják el a helyi önkormányzatok (51,6%), viszont ezek állománya az összes 60, míg a kölcsönzések 70%-át éri el. Elég számottevő a katolikus könyvtárak szerepe (a fenti sorrendben arányaik: 19 - 14 - 8%). A szakszervezeti könyvtárak őrzik korábbi pozíciójukat (arányaik: 9 - 5,5 - 4%). Gyakori, hogy a fentiek valamilyen közös formában tartják fenn könyvtáraikat.
Csoda készül Bécsben: a napokban megkezdődött a városi könyvtárhálózat új "zászlóshajójának" műszaki átadása. A 26 millió eurós költséggel felépült központi könyvtár (nettó alapterület 6000 m2, bruttó 10.000 m2 felett) a város egyik legforgalmasabb pontján, a Westbahnhofhoz legközelebbi metrómegállónál (Burggasse Stadhalle), a Gürtel elnevezésű "nagykörúton" található. A városi hálózat 1,5 milliós állományának mintegy 30%-a lesz itt - döntő többségében szabad polcon - elérhető. A könyvtár teljesen automatizált (az olvasó maga végzi majd a kölcsönzési műveletet elektronikus olvasó kártyájával és a sávkódos könyvekkel). A megnyitás tavasszal várható, méghozzá márciusban. Az olvasó egyébként a mintegy 50 egységből álló városi hálózat bármely kötetét már ma is megtalálja a közös gépi katalógusban, s akár meg is rendelheti saját fiókkönyvtárába, ahova a hetente kétszeri szállítás keretében a könyvtár maga juttatja el az olvasói kérésnek megfelelő dokumentumot. A Skodagasse-i eddigi központi könyvtár az állomány átköltöztetésének előkészítése végett december 2-án bezár. (Hosszabb ismertetés készül a 3K részére.)

Hírforrás:
2002. november 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=osztrak_kozkonyvtari_hirek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról