Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Öt tézis a vitruális könyvtárakról

Ez egyik tézis: A virtuális könyvtár jelentősebbé válik, mint valaha, hiszen a dokumentumok széttörése miatt újfajta szintetizálásra van szükség.
-- A könyv rövidnek mondható, 16-20. századi történetében összetévesztették az analizálási és a szintetizálási képességet a könyv behatárolt, újrakötött valóságával. Így van ez, akár annak gondolati, kognitív, akár esztétikai értelmezését vizsgáljuk. A könyvet olvasva érzékelhető a kettősség: a gondolati fejlődés és a gondolatok szintézise, amelyet a példák és a más szövegekből vett információk, jegyzetek, idézetek kötnek még szorosabbá, megerősítve ezzel az eredeti mondanivalót. Az ?összeköt? szó mindent elárul: gondolatunkkal kapcsolódunk egy másik érveléshez, gondolatisághoz. De ma, a numerikus világban hogyan működik mindez? Milyen kompetenciákra, milyen szellemi erőkre és tudásra van szükségünk, hogyan tanuljuk meg az információözönben való navigálást? Az idősebb tanárok már tudják: nemcsak az olvasást és az írást kell újra tanulnunk, hanem azt is, hogy heterogén adattömegekből hogyan kell és hogyan tudunk újféle, mégis egységes, érthető és értelmezhető gondolati formákat összeszőni. Vége a könyvtárak könyveket őrző szerepének. Új, megújult intézményekre és könyvtárosokra van szükség, akik mindezt az új valóságot közvetíteni képesek. Éppen ezért magát a könyvtár, könyvtáros szavakat is el kell vetni, újat kellene találni helyettük. Olyat, amelyik sugározza azt a tartalmat, amelynek közvetítésére ezek az intézmények és személyzetük képes. (ref.: Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról