Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ötletrohamok, avagy hogyan működik a brain storming

Egyre elterjedtebb a teammunka, illetve problémák megoldásának csoportokban történő keresése. A brain stormingot rendszerint célmeghatározáskor, helyzetfeltárásnál vagy koncepcióalkotáskor, valamilyen megoldás keresésekor alkalmazzák. Fontos ugyanakkor, hogy teljes feladat megoldására viszont nem alkalmas. A módszer lényege dióhéjban: a kollektíva egy csoportja egy adott probléma kapcsán összeül. A megvalósítás első részében a résztvevőknek minél több ötletet kell összegyűjteniük a megoldás lehetőségeiről. Ezek valószínűtlenek is lehetnek, néha épp a leginkább meghökkentő javaslat vihet közel a megoldáshoz. Lényeges a gondolkodás spontaneitása, az ötletek bátor felvetése. Az elhangzó javaslatokat eleinte kritika nélkül kell fogadni, hogy ne gátoljuk az ötletek szabad áramlását. A feljegyzett ötleteket a brain storming kivitelezésének második részében lehet csak értékelni és selejtezni, fokozatosan választva ki a legjobbnak látszó megoldást. A rendszer szabályait 1953-ban Osborn állította össze, több évtizedes szociálpszichológiai kutatásainak eredményeképpen. Az alábbi tézisekre alapozta elméletét: Az emberek általában 45 percig tudnak egy bizonyos témára koncentrálni. Akkor magas az egyén teljesítménye a csoportban, ha megfelelőképpen, következetesen jutalmazzák erőfeszítéseit. Bármilyen előfordulható teljesítményesés esetén is a büntetés lehetősége kizárt. Asszociáció révén is keletkezhet zseniális gondolat, nem csak logikai okfejtés vagy egyéni intuíció alapján. Ezen tételek alapján olyan szabályokat fogalmazott meg, amelyek betartásával valóban növelhető a csoportban dolgozók teljesítménye. Ahhoz, hogy a brain storming eredményesen alkalmazható legyen, gondos előkészítésre és levezetésre van szükség.

Hírforrás: 2003.04.22., Menedzsmentfórum, link
2003. április 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=otletrohamok_avagy_hogyan_mukodik_a_brain_storming
Régebbi hírforrás(ok): 2003.04.22., Menedzsmentfórum, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról