Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Óvatosan higgyen a legnagyobb filmes adatbázisnak!

A filmrajongók sokszor csak a fejüket fogják egy-egy magyarra fordított filmcím láttán. Valószínűleg, aki látta a Dallas Buyers Clubot, és tetszett neki, az sokkal inkább így fogja szóba hozni beszélgetés közben, mintsem hogy azt mondaná, hogy "bírtam a Mielőtt meghaltamot". A legnagyobb online filmes adatbázis, az Internet Movie Database (IMDb) egy ideje a felhasználó IP címe alapján a saját nyelvén mutatja be a filmek adatlapjait, így futottunk bele az egyik legfurcsább jelenségbe, az önszorgalomból, hasraütésszerűen kitalált magyar filmcímek kultuszába...
...Arról órákig lehetne vitázni, hogy mennyire fontos kiindulópont egy film esetében az IMDb-n adott osztályzat vagy a legtöbb szavazatot kapó kritika. Annyi biztos, hogy ez az adatbázis az egyik legfontosabb a bárki számára elérhető internetes szakmai oldalak közül. Ezért is lehet fontos, hogy a lokalizált adatlapokon a filmek nagy része azok számára is könnyen kikereshető legyen, akik esetleg csak a saját anyanyelvükön képesek beazonosítani egy filmet, hiszen kevesen tudják fejből a Bud Spencer-filmek eredeti olasz címét.
Az IMDB alapvetően közösségi szinten működik, vagyis a felhasználók is besegíthetnek az adatbázis állandó frissítésébe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 60 millió felhasználó tud belenyúlni az adatokba.
Persze el lehet annyival intézni a témát, hogy egy publikus adatbázist senki sem vesz készpénznek, de filmes és tévés szinten az IMDb legalább annyira fontos, mint minden másra a Wikipédia...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról