Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Óvjuk a gyerekeket a webkamerától

"Jobb félni, mint megijedni" - ez a laptopokat, táblagépeket, okostelefonokat használó gyermekek esetében fokozottan igaz. Valószínűleg mindenki hallotta már akár munkahelyen, akár baráti vagy családi társaságban a krimikbe, kémtörténetekbe illő megállapítást a laptopok, okostelefonok és táblagépek beépített kamerájáról. A jó tanácsokkal a kívülállók többnyire arra hívják fel a figyelmünket, hogy mindig legyünk résen: a szabadon maradt kis kameraoptikával bármikor megfigyelhetik az egyébként gyanútlan felhasználót.
Néhány évvel ezelőtt még üldözési mániának tűnhetett - ám ma már teljesen észszerűnek bizonyul - a Mark Zuckerbergről készült fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt. A Facebook közösségi oldal atyjától már csak elfogadható, hogy ezzel a megoldással nem esett túlzásba, éppen ellenkezőleg: szándékosan nem rejtette véka alá, mennyire fontos a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadóknak.
Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.
A videóhívások, a szelfik, a vlogolás, a telefonjaink és a számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Nem véletlen, hogy a szélhámosok is egykettőre felismerték, hogyan használhatják ki a mindennapunk részévé váló, kémkedésre alkalmas kütyük előnyeit - hívják fel a figyelmet az ESET kiberbiztonsági szakértői.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról