Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pályázati kiírás a legjobb kiskönyvtárra - ezeket várják el

(Egy éve írtuk; frissítéssel.) A Library Journal "Amerika legjobb kiskönyvtára" díja a 25.000 lakosnak vagy ennél kisebb lakosságszámú könyvtárakat ismer el. A győztest a 2023-as Vidéki és Kiskönyvtárak Szövetsége (Association for Rural & Small Libraries, ARSL link konferenciáján hirdették ki. A díjazott ösztöndíjat és bemutatkozási lehetőséget: a nyertes könyvtár 5000 dollár pénzjutalmat, a döntőbe jutott két másik könyvtár pedig egyenként 1000 dollárt kapott.

Bárki jelölhet könyvtárat (a könyvtár vezetősége, a könyvtárhasználók, a közösség tagjai, könyvtári kollégák stb.) a megmérettetéshez.
Bírálati szempontok:
- Innováció: Más könyvtárak által is reprodukálható szolgáltatások és programok kidolgozása. Ez vonatkozik a hátrányos helyzetű népességcsoportok elérésére is.
- Siker: eredményes használóképzés, új technológiák alkalmazása, használói számítógép-használat, egy új technológiákra való áttérés az oktatásban, és ezáltal a szolgáltatás kiterjesztése; továbbá a technológia-használat eredményeinek mérése.
- Kreativitás: a műveltség (pl. digitális, információs műveltség stb.) terjesztése minden korosztály irányába, beleértve pici gyerekeket, sőt az iskolaérettségre fókuszáló programokat (a hatás/eredmények bizonyításával) is.
- Közösségi támogatás (igazolt);
- Fenntartható együttműködés és partnerség más könyvtárakkal, iskolákkal, ügynökségekkel és vállalkozásokkal.
- A könyvtárhasználat növekedése: főleg az új felhasználók révén.
- A könyvtár közösségi központként betöltött szerepének bizonyítása.

A pályázóknak ki kell emelni azokat a konkrét innovációkat, amelyeket más, bármilyen méretű könyvtárak is könnyen átvehetnek tőle. Írásbeli indoklást is be kell nyújtani legfeljebb két oldalnyi terjedelemben melyhez egyéb segédanyagok, pl. beszámolók, sajtócikkek stb. is mellékelhetők, de kevésbé fontosak az írásos beszámolónál, ellenben lényegesek a fotók a könyvtárról, személyzetről, használókról stb., beleértve két könyvtári szakértő ajánlólevelét is. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról