Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Papp István: a sötétben fütyörésző gyerek szerint szükség lesz a könyvtárra

Mostanában azonban a MacLuhan-i sokk múltával ismét csak, s nem pusztán filozófiai, hanem gyakorlati szinten kemény -- sajnos, nem találok rá jobb szót, mint a közhelyet, -- kihívások érik a hagyományos könyvtárat. Én nem lennék annyira meggyőződve arról, hogy a statisztikai adatok a könyvtár használatának növekedéséről szólnak, hogy a könyvtárosok eredményesen fejtik ki népnevelő, pardon: marketing és promóciós és még milyen tevékenységüket a társadalmi könyvtárhasználat gyakorisága és intenzitása növelése érdekében. Inkább azt kérdezném, hol vannak, hová lettek a használók a könyvtári terekből, milyen szerepet játszik ma az emberek (divatos terminus!) információszerzési gyakorlatában és szokásaiban a szabadpolcos redőfelvarrás után most ismét arculatváltáson, képernyősödésen áteső, mégis hagyományosnak minősíthető könyvtár. És a használók után hová lesznek a dokumentumok? (Akik tudják, mi a tartalomszolgáltatás, tudják, hogy mi aggaszt engem.) Azon óriási változások közepette, amelyek a technikában és technológiában, a társadalomban és az egyénekben, a gazdasági életben és a szabadidős tevékenységekben lezajlanak, néha olyannak tűnnek a könyvtárosi és politikusi megnyilvánulások, mint a sötétben fütyörésző gyermek hangja, hogy bizony az idők végezetéig szükség lesz a könyvtárra, s még azt sem teszik hozzá, hogy valószínűleg megváltozott könyvtárra. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. száma közölte. A cikk a 3K oldalán márciustól lesz olvahtó.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról