Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Párbajra hívta a Debrecen folyóirat munkatársa az ifjú Geréby Pált

A Geréby-telepen található György, Fülöp és Irén utcák nevének eredetére világít rá a Méliusz Juhász Péter Könyvtár új videója, mely az intézményben található Fotótár Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak kreativitását dicséri.
A telepek 1858-tól kezdtek kialakulni a majorsági földeken, szőlőskertekben, de csak a városi tanács 1893-as határozata alapján alakultak lakóövezetté. Ahogy a videóból kiderül, elnevezésüket sokszor a terület korábbi tulajdonosairól kapták. Bár a Csapókertben található városrészben több személynevet viselő utca is van, ám a György, Fülöp és Irén utcák egykor valóban élt debreceniek nevét őrzik 1910 óta. A telep és az utcák is az egykori birtokosokról, a Geréby család tagjairól kapták a nevüket.
Ötömösi Geréby Pál és gyermekei 1840-ben szereztek nemességet az uralkodótól, s nevüket is ekkor magyarosították. A 19. század közepén a család egyik ága Debrecenbe költözött, itt vásároltak földet. A családfő, Geréby Fülöp cége már 1868-ban működött, fűszerüzletében egyebek mellett pörkölt és darált marokkói kávét is lehetett vásárolni. Geréby Fülöp és gyermekei, Fülöp és György, valamint harmadik fiának felesége, Irén lettek a telep első utcáinak névadói.
A részleteket a videóban találják, melyből nem mellékesen az is kiderül, mi köze a Geréby családnak és egy Ady Endre nevű ifjú költőnek egymáshoz, s mit kaptak azért a fiatalemberek, amiért párbajoztak egymással.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról