Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Parkolóhelyet is keres nekünk a jövő GPS-e - a könyv lelőhelyére is működne?

Lehetséges-e olyan mobilon használgató katalógus, amely odavisz a könyvtáron belül a könyv lelőhelyéhez?
- Az autók szabad parkolóhelyekhez navigálhatnák a gazdájukat. Egyelőre több cég többféle megoldással kísérletezik.
Utcát és házszámot betáplálni a navigációba akárki tud. De a belvárosba tartva sokkal praktikusabb lenne arra kérni a készüléket: keress olyan üres parkolóhelyet, amely legfeljebb 300 méterre van a céltól, és nem túl drága. Vagy: mutass parkolóhelyet olyan bicikliállomásnál, ahonnan már legfeljebb egy kilométert kell tekernem.
Nem tartja utópiának az ilyen megoldásokat Solymosi Erik, a T-Systems Magyarország szakértője. Annál is kevésbé, mert náluk is folynak a kísérletek: az úttestbe süllyeszthető szenzorokat próbálnak ki, egyelőre a cég irodaházának külső parkolójában. Ott már kis híján százszázalékos megbízhatósággal jelzi a szerkezet, melyik helyet foglalja el autó.
- Szilágyi Loránd (Netlib Kft.) kommentje: a könyvtáron belüli navigációval kapcsolatban legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy az aktuális dokumentum raktári jelzetének helyét és elérési útvonalát egy kis könyvtári térképen megjeleníthetővé tesszük a katalógusban. Az olvasó és a dokumentum megfelelően pontos globális helymeghatározása és így navigációja képtelenség.

Régebbi hírforrás(ok): Mit hol találok a könyvtárban? -- a könyvtárosnak triviális, a használónak alig! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról