Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pazarolnak a könyvtárak, ha emberek csinálják azt, amit a gépek is tudnak

Moravec-paradoxon: a gép és az ember erősségei gyakran ellentétesek egymással. A számítógépek a taktika szempontjából gyakorlatilag hibátlanul dolgoznak. Lenullázzák az emberek taktikai képességeiből származó előnyöket. Az ember-gép-csapat jellemzően legyőzi a nagymestereket, illetve a legjobb számítógépeket is.

Egy Abu-Dzabiban működtetett sakkweboldalon 2014-ben húszezer dolláros fődíjjal freestyle bajnokságot írtak ki, amelyen tisztán számítógépekből álló csapatok is versenyeztek - írja Davidv Epstein Sokoldalúság c. könyvében. - A győztes csapat négy emberből és több komputerből állt. A csapatkapitány és fő döntéshozó Anson Williams brit mérnök volt, aki nem is szerepelt a sakkvilágranglistán. Csapattársa, Nelson Hernandez így nyilatkozott: "Sokan nem tudják, hogy a freestyle-hoz integrált képességek szükségesek, amelyek közül némelyiknek semmi köze a sakkhoz." Hagyományos sakkban Williams valószínűleg egy tűrhető amatőr szintet ütött meg. Értett viszont a számítógépekhez, és ahhoz, hogy az adatfolyamból kinyert információk alapján stratégiai döntéseket hozzon. Tizenévesen kiválóan teljesített a Command & Conquer nevű "valós idejű stratégiai játékban", ahol a játékosok egymással egy időben mozognak. A freestyle sakkban meg kellett hallgatnia csapattársai tanácsait, valamint a különféle sakkprogramok javaslatait, majd gyorsan eldönteni, mely lehetőségeket vizsgáltatja meg behatóbban a számítógépekkel. Olyan volt, mint egy sakknagymesterekkel dolgozó vezérigazgató, akinek ki kellett választania a kapott taktikai tanácsok közül, hogy melyiket fontolja meg alaposabban, és végül melyiket fogadja meg. Mindvégig óvatosan a döntetlenre játszott, de közben próbált olyan helyzeteket teremteni, amelyekkel csapdába csalhatja ellenfeleit, és elérheti, hogy hibázzanak.
Kaszparov végül rájött, hogyan lehet legyőzni a számítógépet: ki kell szervezni a taktikát, vagyis az emberi szakértelem legkönnyebben helyettesíthető részét. Így pont arról a képességről mondott le, amelyet ő és a Polgár lányok hosszú évek munkájával tökélyre fejlesztettek.
- Kaszparov tehát megértette a Moravec-paradoxont. Képes volt felülvizsgálni addigi taktikáját. Rájött: a nyerő kombó a rutinműveletek kiszervezett automatizálása, míg az emberi intelligencia stratégiára figyelhet. (MG)

Hírforrás: Epstein, David: Sokoldalúság, HVG, 2021, p. 31-33
2023. március 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=pazarolnak_a_konyvtarak_ha_emberek_csinaljak_azt_amit_a_gepek_is_tudnak
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról