Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pécsudvardon járunk. Menetrend szerint jön a könyvtárbusz

Délelőtt nagy itt a csend. Ki munkába indult, már elment, kinek otthon akad tennivalója, halkan teszi. Pécsudvardon járunk. Korosodik a falu. Bölcsőde, óvoda, iskola nincs már itt ? a pap jobbára temetett, nem keresztelt, hát minek is lenne?! Mára fordult azért a világ: a csend, a kis kert vonzóbb, mint a közeli nagyvárosban élni.
Jött, ki békességre, nyugalomra vágyott, de sokan ma sem élnek itt, s egy-egy iskolai osztályban amúgy is kevesen ülnének. Pécs, Kozármisleny is ugrásnyira van, nem gond a gyerekeket reggelente elvinni oda.
Hanem ittjártunkkor különleges nap van (plusz tanítási szünet): menetrend szerint jön a könyvtárbusz, ami mindent visz, ahogy az oldalán is jól olvasható. Pécsudvardon a vasút és a kocsma között áll meg - mielőtt téves következtetéseket vonnának le, miért jó hely ez, megtudjuk, a parabolaantennájuk itt működik, és áramot is közelről kapnak.
A mozgókönyvtár, ami házhoz viszi a kultúrát, nem új találmány: az első úgy száz éve csacsifogattal a fővárosi állatkerttől indult, majd később villamossal is hordták a könyveket. Azután, ami bevált és semmiképpen nem árt, az ötvenes-hatvanas évektől is alkalmazták: ahová művelődési ház, könyvtár nem jutott, autókkal vitték helybe a kultúrát, mellé a természet- és tudományos ismereteket is házhoz szállították, neves előadókkal. Az előadások mellé színész is jött, aki verselt, s igény szerint énekelt, táncolt - a rubrikák közé beírhatták, tűnik a város és falu közötti különbség, már kulturális szempontból...

Régebbi hírforrás(ok): Mozgókönyvtár mellett mozgóbolt is jár Baranya pusztuló falvaiban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról