Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Pedró, a terápiás kutya csalogatja a gyerekeket a könyvtárba

Pedró kutyának papírja van arról, hogy terápiás foglalkozásokon segíthet az embereken. Az ötletet az Ahol a barátom, ott az otthonom c. ifjúsági regény adta. A Halis-könyvtár link célja ugyanis, hogy ingerküszöböt átlépő, emlékezetes programmal kösse magához a (könyvtárba még nem járó) gyerekeket. A kutya gazdáját személyes ismeretség mentén hívták, aki szívesen jött a könyvtárba, hiszen eddig ilyen közegben még nem tartott foglalkozást. A kutya a legtöbb gyerek számára komoly motivációs erővel bír. (Az állat közelsége által kiváltott izgalmi állapot nagyobb befogadási hajlandóságot hoz létre a gyerekekben.) Szabó Eszter és Benke Dániel könyvtárosok megpróbálták ezt a lehetőséget az olvasásra késztetésre fordítani. A kísérlet eddig a 2 alkalomnál, a tapasztalatok gyűjtésénél és értékelésénél tart.
Szabó Eszter: - Elsőre egy ovis csoportot hívtunk (10 nagycsoportos gyerkőc) az egyik óvodával való meglévő kapcsolatra építve. Főként a kutya gazdája vitte a szót a beszélt a kutyusról, bemutatta milyen trükkökkel tudja meglepni közönségét Pedró. Továbbá arra is kitért, hogyan kell viselkedni, milyen szabályokat kell betartani az idegen kutyákkal szemben. Velem verset tanultak a gyerekek, majd beszélgettünk a kutyákról és a kutyás mesékről.
A második alkalmat már meghirdettük, 6-9 éves korúak számára. A 15 résztvevő gyerkőc között egy - már könyvtártag - sérült kislány is volt, aki nagyon elemében érezte magát ebben a közegben. A szót ismét a gazdi vitte, én mesét mondtam, ami után kérdéseket tettem fel a gyerekeknek. A jól válaszolók jutalomból trükköket kérhettek Pedrótól. Ez kimondottam motiválta a gyerekeket: koncentráltak, hogy minél több lehetőségük legyen Pedróval játszani. Teljesen ismeretlen gyerekek 45 perc alatt összhangba kerültek, feloldódtak és a könyvtári környezetre is pozitívan reagáltak: nézegették a könyveket és láthatóan otthonosan mozogtak a gyerekkönyvtárban.
Mindkét alkalom végén lehetett színezni és kutyát hajtogatni - amivel nagyon sokan éltek is.
Eddigi észrevételek alapján a mesékre a mesékkel kapcsolatos játékokra szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, bár a gyerekek számára így is hatalmas az élmény. Összességében: egy új lehetőséget próbáltunk ki, hiszen olyan embereket is sikerült bevonzani a könyvtárba, akik korábban nem jöttek be az épületbe.
A vonatkozó képeket ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): Inga kutya, a könyvtári 'csali' és egyéb történetek link Kutyák - egyelőre beszéltek róluk a könyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról