Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Piaci rés zenei könyvtáraknak - ajánlás edzéstervhez, versenyzéshez

Jók a pörgős és ritmusos rock, dance, hiphop vagy R&B számok az edzés- vagy versenyhangulat megteremtéséhez, de a sportolóknak érdemes lenne olykor klasszikus zenét is hallgatniuk fizikai erőkifejtés közben. Erre jutottak londoni kutatók, akik agyi képalkotó eljárásokkal figyeltek sportolókat. Vizsgálataik szerint a fájdalomról a figyelmet elterelő, a ritmust fenntartó, a kitartást fokozó, az idő múlásában is segítő számok közé nem csak a változatosság miatt érdemes a sokak számára első hallásra nem elég egyenletes ütemű vagy nehezebben dúdolható klasszikus muzsikát is betenni. Hanem azért, mert ezek más műfajoknál jobban ragadják meg a fantáziát, és kedvezően befolyásolják a hangulatot. Azt már magyar pszichológusok (Rendi Mária és társai) is kimutatták a kétezres évtizedben, hogy például Beethoven VII. szimfóniájának hallgatása több százalékkal javítja evezősök teljesítményét. A londoni kutatók most azt állítják, hogy a klasszikusok különösen a ráhangolódásban, a bemelegítésben és a levezetésben hasznosak, de nagy intenzitású edzésekhez is lehet megfelelő darabokat találni. A lényeg, hogy tudatosan kell válogatni, minden esetben figyelembe véve az elvégzendő mozgás energiaigényét. Példaként össze is állítottak egy számlistát. Mentális felkészüléshez Ravel Boleróját ajánlják, bemelegítéshez Florence Price e-moll szimfóniájának részletét, az intenzív szakaszokhoz Mozart 40., g-moll szimfóniájának utolsó tételét, illetve Bizet Carmenjének nyitányát, míg a levezetés és nyújtás mellé szerintük Vivaldi A négy évszakjából a Tavasz dukál.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról