Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

PISA + digitális olvasás -- átlag alatt és különbséget növelve

Magyarország tizenöt éves tanulóinak digitális szövegértési eredménye -- szemben a nyomtatott szövegértési teszten nyújtott teljesítményükkel -- nem éri el a részt vevő OECD-országok átlagát. Az átlag alatti országos eredmény képességszintek szerinti eloszlása szintén nem olyan előnyös, mint amilyen a nyomtatott szövegértéssel kapcsolatban tapasztalható volt: a minimumszintet el nem érő leszakadó rétegek aránya nagyobb.
A digitális szövegértés terén a nyomtatott teszteken látottakhoz képest Magyarországon nagyok a tanulók közötti teljesítménykülönbségek. Ezt magyarázza és árnyalja is az a tény, hogy a magyar diákok szociális, gazdasági és kulturális családi körülményei erősen befolyásolják várható eredményüket. Ez valamivel kisebb mértékben igaz volt a nyomtatott szövegértési eredményekre is, és -- részben talán a digitális szövegértés fejlesztésével kapcsolatos eszközigény anyagi terhei miatt -- fokozottan igaz a digitális szövegértésre.
A digitális szövegértés mérése tehát oktatási rendszerünknek ugyanarra a vonására világít rá,
amelyikre a többi nemzetközi és hazai mérés: az alacsony szociális, gazdasági és kulturális családi hátterű tanulók hátrányainak kompenzálására a magyar iskolarendszer kevésbé képes más iskolarendszerekhez képest.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról