Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

PISA után PICAA -- a felnőttek készségeit mérte fel

Meg tudja-e állapítani négy árcédula tanulmányozása után, hogy melyik élelmiszert csomagolták legrégebben? Ki tudja-e keresni a tó körüli futóverseny szervezőinek telefonszámát egy honlapról? Ilyen és hasonló kérdésekkel mérték a felnőttek olvasási, számolási és számítógép-használati készségeit 24 országban, 166 ezer ember meginterjúvolásával. Egy évtizeddel az iskolások tudását összehasonlító, PISA néven ismert felmérés első változata után a múlt héten tették közzé a PIAAC (a felnőttkompetenciák nemzetközi értékelésének programja) első kötetét. Magyarország nem szerepel benne, de más országok adatai mutatják, hogy helyenként aggasztó a helyzet. Mint oly sok nemzetközi összehasonlításban, a finnek és a japánok ebben is az élre kerültek. Olasz- és Spanyolországban viszont a felnőttek egyharmada csak igen alacsony szinten tud olvasni és számolni, például legfeljebb egyszerűbb szövegekből tudnak kiemelni szimpla információkat. A tesztben egyebek mellett gyógyszer használati útmutatója vagy óvodai házirend alapján kellett egyszerű kérdésekre válaszolni. A helyzet jó oktatással megváltoztatható, legalábbis erre utal, hogy például Dél-Koreában a vizsgált 16?65 éves korosztályból a fiatalabbak készségei jócskán meghaladták a legidősebbekét. Más országokban, például az Egyesült Államokban, nem látszott ilyen fejlődés.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról