Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Plágiumszűrő - más célra használva

A plágiumszűrők olyan alkalmazások, amelyek megmutatják, hogy egy tudományos dolgozat szövegében milyen korábban publikált szövegrészek találhatók meg. Plágium: más szerzők szellemi tulajdonát képező szövegrészek korrekt hivatkozás nélküli és / vagy nagy mennyiségben történő (jogosulatlan) felhasználása nyilván etikai vétség.
Az eszköz ugyanakkor más célokra is felhasználható.
- Egy Shakespeare-kutató az angol költő műveit kutatva bukkant azok korábbi forrásaira. Mondanunk sem kell, hogy e művelet előfeltétele a szövegek digitális elérhetősége, amely inputként szolgál a plágiumkereső szoftver számára. Megjegyzendő, hogy évszázadokkal ezelőtt a plagizálás más, sokkal enyhébb megítélés alá esett.
- Egy másik alkalmazási lehetőség a kutatási minőség változásának mérése. A tudományos munkák, pl. értekezések ugyanis nem a semmiből születnek. Tipikus út, hogy a szerző a témában publikációkat jelentet meg (rész)kutatásairól, és ezek nagyobb összegzéseként írja meg - logikusan: korábbi publikációira való önhivatkozásokkal - saját, új művét. Feltételezhető, hogy akinek nagyobb az önhivatkozási bázisa, nagyobb, vagy alaposabb tudást gyújt össze aktuális értekezésében, mint akinek ugyanez a mutatója kisebb. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás ; New York Times
2018. február 08.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=plagiumszuro_-_mas_celra_hasznalva
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról