Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pontosabb, naprakészebb tárgyszavak lehetősége - analógia a nemzeti névtér használatára

Megjelent a Code4Lib Journal 51. száma, elérhető a következő URL-en: link
Magyar szempontból különösen érdekes lehet Adrian Pohl írása, amiben azt mutatja meg, hogy hogyan használja az Északrajna-Westfáliai Bibliográfia (NWBib) földrajzi tárgyszavazásra a Wikidatát.
A Wikidata a Wikipedia "testvére", aminek a célja, hogy az adatokat formalizáltan, szemantikus webes technológiákkal és tudásrendszerezési elvek alapján rendezve szolgáltassa. Az NWBib egyrészt beépíti a (MARC formátumú, de MAB2 alapú) katalógusrekordba a Wikidata linkjeit, másrészt a Wikidatába is beépíti a saját azonosítóit, illetve létrehozza a helyismereti szempontból fontos, de a Wikidatában korábban nem létező szócikkeket (mivel a Wikidatában nincs narratív leíró tartalom, helyesebb lenne inkább entitást mondani). A magyar párhuzam a nemzeti névtér, ami sok szempontból hasonló problémák (földrajzi nevek egységesítése, a jelölt dolgok változásainak - pl. települések névváltozásai, összevonások, szétválasztások, megszűnés stb. - követése) megoldására jött létre.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról