Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtáros egyesület kiáll a használói igények mellett -- a kiadói szempontok ellenében

A porosodó állomány problémája egyre határozottabban vetődik fel a norvég közkönyvtárakban is. A Norvég Kulturális Tanács több mint félmillió kötetet vásárol meg kiadóktól s oszt szét az országos közkönyvtári hálózatban.A mostani szabályozás még 1965-re az akkori körülmények közé nyúlik vissza, amikor a megjelent művek száma és témák szerinti eloszlása alapvetően más volt, mint manapság. A rendelkezés főképp az új szerzők, s kevéssé ismert, korlátozottan piacképes könyvek bevezetését célozná a könyvtári forgalomba (felnőtt szak és széppróza, gyermek és ifjúsági művek, idegennyelvből fordított művek kategóriákban). A beszerzést és a szállítást központi költségvetésből állják évi mintegy 120 millió norvég korona értékben.
Gond, hogy a kötetek inkább a kiadók ajánlatát, mint a használói igényeket tükrözik. Így a kelendő szak- és szépirodalmi kötetekből sokszor hiány van, 9-12 hónap késéssel érkeznek. Miközben akár könyvek százai (főleg túl nagy példányszámban a könyvtárakba került drámai művek és verseskötetek) állnak olvasatlanul a polcokon. A Norvég Könyvtárosok Egyesülete most kampányt hirdetett a rendelet megújítására. Már az egyik legnagyobb napilapban az Aftenpostenben is téma volt a kérdés. A hatóságok reakciója még várat magára... (ref.: Németh Márton)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról