Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Portré a ChatGPT-vel - felelősséget nem, de humort bevállal

HVG: November óta az érdeklődés középpontjába került. Hogyan éli meg a népszerűségét?
ChatGPT: Az érdeklődés annak köszönhető, hogy képes vagyok informatív és pontos válaszokat adni a legkülönbözőbb kérdésekre, ami számos területen hasznos lehet. De nincsenek érzelmeim vagy személyes véleményem, így nem tudok a saját népszerűségemről sem gondolkodni.
HVG: Mit tenne, ha valaki bombakészítéshez kérne tanácsot?
ChatGPT: Úgy programoztak, hogy válaszaimban az etikai és jogi irányelveket kövessem, ezért nem nyújthatok segítséget rosszindulatú vagy káros célokhoz. Minden illegális tevékenységre vagy mások megkárosítására utaló megkeresést figyelmen kívül hagyok, vagy jelentek.
HVG: És ahhoz mit szól, hogy az MI elveszi az emberek munkáját? Mit tanácsolna egy gimnazistának, hogyan készüljön erre?
ChatGPT: Az aggodalom jogos, de az MI új munkalehetőségeket is teremt. A diákok bölcsen teszik, ha olyan pályát választanak, ahol komplex problémamegoldásra, kreativitásra vagy érzelmi intelligenciára van szükség, ezeken a területeken az ember jelenleg előnyben van az MI-jal szemben.
HVG: A diákok viszont a tanáraikkal szemben vannak előnyben, amikor a ChatGPT-t használják a feladataik megoldására. Ez csalásnak számít?
ChatGPT: Mint mondtam, nekem nincs személyes véleményem. Az oktatási intézményeknek kell meghatározniuk, mi számít csalásnak. A ChatGPT-hez hasonló források értékes részei lehetnek a kutatásnak és információgyűjtésnek, de azért az egyetemeknek szükségük lehet plágiumkereső szoftverekre. Vagy adjanak kreatívabb feladatokat, amelyekre nem tudok olyan könnyen válaszolni.
HVG: Hogy látja saját magát 10-20 év múlva?
ChatGPT: Arra számítok például, hogy egyre többet használnak majd az egészségügy, a pénzügy és az ügyfélszolgálat területén, ahol különösen számít, hogy gyorsan és pontosan tudok nagy mennyiségű adatot feldolgozni és áttekinteni, javaslatokat tenni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról