Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Pozitív emlékeket ébreszt és jókedvvel tölti el az időseket a virtuális valóságban töltött idő

A Stanford Egyetem nemrég közzétett kutatása link azt mutatja, hogy az általuk vizsgált 17 idősotthonban a 245 résztvevő, akiknek életkora 65 és 103 év közé esik, nagyon élvezte a virtuális valóságban (virtual reality) töltött időt, javította a kedvüket, és élményeikről elkezdtek többet beszélgetni az idősotthonok gondozóival is.

Részletek:
A VR-élményeik után az idősek 80 százaléka pozitívan állt a technológiához, és majdnem 60 százalékuk mondta azt, hogy kevésbé érzi magát szociálisan elszigetelve. A gondozók is megerősítették a pozitív eredményeket: majdnem 75 százalékuk mondta, hogy javult a bentlakók kedélye. Akik kevésbé élvezték a virtuális valóságot, ott azt találták a kutatók, hogy ők általában véve is tartanak a technológiától, ráadásul minél idősebb volt valaki, a látási és hallási problémák jelentősen csökkenthették az élményt.

Kontextus:
Nem ez az első kutatás, amelyik azt mutatja, hogy a VR hasznos lehet az idősek egészségének és érzelmi jóllétének fenntartásában, sőt akár a demencia hatásait is csökkentheti. Ugyanezt erősítette meg egy 2018-as kutatás is, egy másik idei tanulmány pedig azt részletezte, hogy egy VR-tréning segíthet az időseknek a memória javításában.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról