Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Praktikus qr-kódok a VilágVándor útikönyvekben - friss adatok és videók

Könyvek esetén milyen előnyökkel jár a QR-kódok alkalmazása?
Juszt Róbert: - Új típusú útikönyvünk a hagyományos papíralapú könyv és az okostelefon házasítása. Az utóbbi tíz év fejlődésének eredménye az az az ötlet, hogy az útikönyvbe szerepeljen egy-egy adott érdekesség, középület URL-címe. Ez pontosabbá teszi a könyvet, mert a legfontosabb információk napra késszé váltak. A turistát érdeklő két legfontosabb dolog: a nyitvatartási időpontok és a belépők ára. E kettő ismeretében már meg lehet tervezni a túrát, a napi programot. Ezek a címek esetenként meglehetősen hosszúra nyúlnak, időnként meghaladják a 40-50 karaktert is. Nem sokan vállalják azt, hogy ezt a hosszú címet bepötyögik, mert ilyenkor nagy a karakterhiba kockázata, és előfordulhat, hogy elölről kell kezdeni az egészet. Ezt a problémát oldja meg a QR-kód. Egy QR-olvasó alkalmazás ingyenes letöltésével már csak egy-két kattintásra van szükség a cél eléréséhez. Az olvasót először az információs oldalra irányítjuk, innen tudja elkezdeni a böngészést.
Ezek az oldalak nem magyar nyelvűek, de - hála a Google Fordító radikálisan gyors fejlődésének - ma már bátran ajánlhatom felhasználásukat, akár görög nyelven is.
- Mivel jár könyvek esetében a 3G-re történő áttérés?
JR: - A "második generációs" könyveinkkel megteremtettük a legfrissebb információhoz-jutás lehetőségét. Az ezt lehetővé tevő QR-kódok azonban ezen túl is kínálnak lehetőségeket. A "3G-s" könyvekben újabb QR-kódcsoportot helyezünk el, melyekre kattintva a kiválasztott település, turisztikai látványosság néhány perces videójára irányítjuk a felhasználót. Így azonnal alkalom nyílik arra, hogy a néhány mondatban leírt dolgokat a maguk valójában ismerjük meg. Nem kell elképzelni azt, hogy a kis hegyi falu templomkertjéből látható káprázatos panoráma mit jelent. Nézzük meg, és utána döntsünk, hogy érdemes-e odamenni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról