Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Primér információ lenézett forrásokból -- környezetfigyelés, 2.0

Az internet korai figyelmeztető rendszerként működhet a környezeti károk esetében is hasonlóan ahhoz, ahogyan járványok kitörését jelzi -- közölte egy nemzetközi kutatócsoport. A blogokat, videókat, online híreket és egyéb interneten megjelenő információkat automatikusan szűrő program jelentéktelennek tűnő adatokat gyűjthet, majd nagyobb képpé állíthatja össze olyan témák szerint, mint a globális felmelegedés, szennyezések, az erdők pusztulása vagy a túlhalászás. Victor Galaz, a Stockholmi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője úgy véli, eddig nem volt megfelelő rendszer, mellyel a környezetvédelmi problémákat nyomon követhették volna, erre kerestek megoldást brit és amerikai kollégáikkal. Galaz elmondta, hogy az internet által kínált lehetőségeket még nem aknázták ki, pedig az informáltság segítheti a kormányokat is döntéseikben. Például egy ázsiai kikötő halárainak emelkedésére vonatkozó online statisztika túlhalászásra is utalhat. Vagy, ha egy blogban valamely rovarkártevő elterjedéséről esik szó egy északi erdőségen belül, akkor ez az információ a globális felmelegedésre vonatkozó adatokat szaporíthatja. A tanulmány utal egy kanadai fejlesztésű program (rövidítése: GPHIN) sikerére, mellyel betegségekről gyűjtenek össze információkat a világhálóról. 'A GPHIN találja meg évente a 40 százalékát azoknak a jeleknek, melyek az Egészségügyi Világszervezet által később vizsgált és bizonyított 200-250 járványra elsőként utaltak' -- hangsúlyozzák a Frontiers in the Ecology and the Environment című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. - F: márc. 20.
-- Lehet, hogy eljön az idő, amikor a közös könyvtári rendszerből szerezhető adatokért komoly pénzeket fizetnek majd a könyvkiadók és -kereskedők? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról