Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Próbavásárlás, mystery shopping -- közintézményben is lehetséges

A próbavásárló valójában titkos ellenőr -- Magyarországon tízből kilencen bizonyára ezt a meghatározást adnák, mondván: ilyen módszerrel éri tetten a számlaadást elmulasztó kereskedőt az adóhatóság ellenőre, a súlycsonkító hentest a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársa. De a próbavásárlás nemcsak a hatóság, hanem a piackutató cégek eszköze is lehet. Bár a nemzetközi marketingszakkönyvek a múlt század negyvenes éveinek amerikai leleményeként tálalják az álcázott megfigyelők bevetését, a módszer akár az álruhában igazságot osztogató Mátyás király nevéhez fűződő hungarikum is lehetne.
Az álruhás megfigyelés terepei a lehető legváltozatosabbak. Nagy-Britanniában például a Keresztény Kutatási Szervezet 13 'próbavásárlót' küldött két közép-angliai település templomaiba. Feladatuk az volt, hogy a nyájhoz csatlakozó új hívőként értékeljék, milyen szívélyesen fogadják őket, és hogy mennyire spirituálisak az istentiszteletek. Magyarországon a kereskedelmi és vendéglátó-ipari megrendelőkön kívül a gyógyszeripar ad rendszeresen munkát a próbavásárlóknak. A gyártók mindenekelőtt arra kíváncsiak, mit tudnak a patikusok az ő termékeikről, ajánlják-e azokat a vásárlóknak. Az is lehet vizsgálati szempont, hogy mindezt kérdés nélkül teszik-e, vagy némi noszogatásra, és tudnak-e válaszolni a szer mellékhatásait, együtthasználhatóságát, hatékonyságát firtató érdeklődésre.

Régebbi hírforrás(ok): Mystery shopping, mint lehetőség. Vannak, akik megrendelik maguknak link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról