Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Problémamegoldás alapkövei

A Kontrolling hírlevél cikke praktikusan, röviden mutatja be a problémamegoldás folyamatát és jellegzetességeit. Eszerint a problémamegoldás az ún. problémaállapotot megoldási állapottá (célállapottá) átalakító tevékenység. Első hallásra talán furcsa, de egy probléma megoldása független a tényleges helyzettől, az csak az észlelt helyzettől ill. állapottól függ. Ebből adódik, hogy az észlelés, ergo a probléma megoldása is relatív. Azt is mondhatnánk, hogy nincsenek jó és rossz megoldások.
A szerző felhívja a figyelmet a hiposztazálás veszélyére: a modell és a valóság összetévesztésére. Az illető eszerint nem fedezi fel, hogy elérkezett a modell működési határaihoz, amikor a status quo fenntartása - főleg ha a modellt saját maga alkotta - sokkal fontosabbá válik, mint a valóság. (Az egyik legirracionálisabb viselkedés, amikor a szervezet képes sok millió forint kifizetésére, kizárólag azért, hogy a szervezeti struktúra és szabályok nyújtotta egyéni status quo ne sérüljön meg.) Isaac Asimov írta: "Ha a problémákkal egyszer igazán szembenéztünk, akkor már meg is oldottuk őket." -- ahogyan ezt Illyés Gyula is megfogalmazta Bartók c. versében: Ím, a példa, hogy ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja." (ref.: MG)

Hírforrás: Problémamegoldás alapkövei / Hauszmann János. In: Menedzsmentfórum - Kontrolling, 2003-08-19, link
2003. szeptember 17.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=problemamegoldas_alapkovei
Régebbi hírforrás(ok): Problémamegoldás alapkövei / Hauszmann János. In: Menedzsmentfórum - Kontrolling, 2003-08-19, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról